• Stella Bowles kommer till Skåne nästa vecka.

  • Den här skylten satte Stella upp nere vid bryggan.

Stella Bowles kommer till Skåne

Nu är det klart. Den unga miljökämpen Stella Bowles, 14 år, kommer till Sverige nästa vecka. Här ska hon besöka skolor i nordöstra Skåne och delta i ”Ocean Literacy in Coastal Cities Conference” i Malmö.

Det är Samverkan för Hanöbukten och Sparbanksstiftelsen 1826 som har gjort Stella Bowles besök i Skåne möjligt.
Det var när Jennie Larsson, projektledare för Samverkan för Hanöbukten, var i Kanada tidigare i år som hon fick höra talas om Stella Bowles otroliga historia och hade glädjen att träffa henne och bjuda in henne till Sverige.
Stella Bowles har nyligen publicerat sin bok ”My River”, där hon berättar om sin kamp för stoppa utsläppen av orenat avloppsvatten i floden LaHave i Nova Scotia, Kanada.
Redan som elvaåring började hon intresseras sig för hur det egentligen stod till med hennes flod som flöt förbi familjens villa i Bridgewater. Stella Bowles fick inte bada i floden och undrade varför.
Hennes mamma Andrea Conrad berättade då att LaHave var förorenat av avlopp från alla toaletter som orenat spolades ut i floden. Något som egentligen var förbjudet, men som myndigheterna inte gjorde något åt. Både utsläppen och de vuxnas nonchalans gjorde Stella Bowles upprörd. Hon ville verkligen göra något åt problemet.

Provtagningar
Med hjälp av mamma och en pensionerad läkare gjorde Stella Bowles provtagningar och presenterade resultaten på Facebook.
Stella Bowles fick ett enormt gensvar. Hon vann flera utmärkelser och priser för sina undersökningar och hon fick träffa Justin Trudeau, Kanadas premiärminister. Men det bästa av allt var att myndigheterna beslöt att skjuta till 15,7 miljoner kanadensiska dollar, vilket motsvarar 110 miljoner kronor, för att se till att alla fastigheter längs floden fick septiktankar. Sammanlagt 600 hushåll. Projektet ska vara klart 2023.

Föreläser
I dag åker hon runt och föreläser om hur skolundervisningen kan göras mer intressant och begriplig. Ett led i detta är ett enklare provtagningskit för skolungdomar som Stella Bowles har tagit fram.
Nu när hon är i Skåne är det tänkt att hon ska gå ut med de skolklasser hon besöker och göra provtagningar i närliggande vattendrag. Stella Bowles ska besöka en skola i Åhus, en i Hässleholms kommun och en i Östra Göinge kommun.

Program:

Tisdag 4 december: Rönnowskolan i Åhus

Onsdag 5 december: en skola i Hässleholms kommun

Torsdag 6 december: ”Ocean Literacy in Coastal Cities Conference” i Malmö

Fredag 7 december: en skola i Östra Göinge kommun

Kontaktpersoner:

Dafvid Hermansson: dafvid@samverkanhanobukten.org, 070-512 08 30

Roland Wirstedt: roland@samverkanhanobukten.org, 073-600 40 50