Hej allesammans,
Det är dags igen för sommarlov och semester. Härligt. Det har vi förtjänat. Ett långt arbetsår bakom oss och en ganska bister omvärld. Ledighet behövs. I skrivandets stund är det svårt att veta om man skall önska oss sol och varmt väder eller regn. Så när höskörden är klar kan det få regna på nätterna och vara sol och bad på dagarna.
Innan vi i SfH  tar sommarledigt vill vi passa på och berätta om planerna vi har framöver och
lite om vad vi gjort hittills i år.

Framåt i tiden:

 • Företagspoolsmöte blir det den 29 Augusti. Det kommer gå av stapeln hos Polykemi AB i Ystad. Det här ser vi fram emot, hittills har alla presentatörer tackat ja. Polykemi AB är vår senaste företagspoolsmedlem. Anolytech och Österlen kryddor kommer presentera sina verksamheter. Vi kommer ha en workshop runt FN:s 17 hållbarhetsmål. Har vi missat dig i vår inbjudan? Ingen fara bara hör bara av dig, du är så välkommen.
 • Vattenåtgärder på gång: SFH har genom initiativ från Kustråd i Baskemölla och Degeberga  börjat titta på potentiella vattenvårdsåtgärder tillsammans med markägare och åtgärdssamordnare från Österlens vattenråd och Simrishamns kommun
 • Ryssby Naturbruksgymnasium: Ett spännande projekt är på gång i Ryssby  med Naturbruksgymnasiet där man vill  genomföra åtgärder i skogsbruket som fungerar som demonstrationsområden, vilka kommer användas för att på ett pedagogiskt sätt visa hur åtgärderna konkret ser ut och fungerar. Just nu är man inne i ansökningsfasen. Vi är  en av flera samarbetspartners som på olika sätt delar  tillsammans med gymnasiet, kustrådet Ålarvet och Helge Å Model Forest och Högskolan i Kristianstad och Ljungby kommun. Detta kommer vi att skriva mer om längre fram
 • Östersjödagen 2023: Den 31 Augusti är det Östersjödagen. Det är en årlig festdag som ordnas för att fira havet. Dagen har lanserats av John Nurminens Stiftelse. Målet med dagen är att få oss alla att njuta av vårt unika hemhav och göra konkreta gärningar för dess bästa. Kivik Tång och Kiviks Museum kommer att ha öppet hus.
 •  Projekt Åtgärdsaccelerator:  Mycket görs för våra vatten, samtidigt ser alla målen för god vattenstatus inte kommer nås i tid. Vi vill dra vårt strå till stacken för att se om arbetet går att snabba på och isåfall hur!  På flera möten har vi presenterat vår idé och våra tankar om att skapa en Åtgärdsaccelerator.  Idéen har nu landat i ett projekt och nu är vi inne i en pågående process med  finansiering.
 • Hanöbuktsveckan 2024:  Samtidigt som vi arbetar med att summera Hanöbuktsveckan för i år är vi redan i fart med att planera nästa år. Om Du/Ni var med i år  så kommer snart ett mejl om veckan som var. Du som inte var med i år, fundera redan nu på om och hur du skall vara med nästa år. Är du osäker på vad man kan göra, hör av dig så kan vi bolla idéer tillsammans
 • Höstens kustrådsmöten och företagspoolsmöten: De har vi börjat skissa på, men inget är spikat ännu. Vill du/ni att vi skall vara hos ert företag eller kustråd, bara säg till.

Vad har vi gjort hittills i år:
Vi har träffat de flesta av våra kustråd, haft träffar med företagare och sakkunniga. Att hålla kontakten och se allt bra som görs lyfter och ger energi. Människor i och utanför organisationer och företag är det som får bra saker att hända. Hela tiden. Det får man inte glömma i alla larm.

 • Kustrådsmöte 16 Maj: Mitt i Hanöbuktsveckan hade vi kustrådsmöte i Willies Hus i Baskemöllas. Våra kustråd berättade om vad de höll på med. Christoffer berättade om var vi var med projekt Åtgärdsacceleratorn. Jacob Levallius, skaparen av  VattenAtlas gav oss en bra introduktion till ett superintressant verktyg. Nu är hela Skåne inlagt. Vi avslutade med att vandra längs Oderbäcken så alla på plats kunde ses och höra vad som gjorts
 • Kustrådsaktiviteter:  Det är otroligt glädjande att så många kustråd startat aktiviteter. Just nu pågår 10 insatser/aktiviteter av olika slag och storlek. Inget är för stort eller för smått. Roligt är också att träffar nu sker mellan kustråd där man delar med sig av erfarenheter till varandra. Kivik Tång var runt på flera ställen under Hanöbuktsveckan och Baskemölla ska ha möten med intresserade. Ett stort TACK till alla ni fantastiska kustråd.
 • Hanöbuktsveckan:  Åtta fantastiska dagar med massor av aktiviteter. 30 arrangörer ordnade över 30 olika aktiviteter. Allt från stort till smått. Strandstädningar, åvandringar, ängsvandringar, våtmarksvandring, matvandringar, tipsrundor, utställning, föredrag, öppna ålabodar, dykning, elfiske, håvning med mera. Mera om allt som hände kommer i höst. Tack alla ni som ordnade aktiviteter och delade med er av er tid och kunskap och engagemang, ni är fantastiska!
 • Artiklar och intervjuer: En artikel klar och två kommer efter sommarledigheten. Först ut är en intervju med Dan Lindström, ordförande i Skräbeåns FVF. Tack Dan. Här kan du läsa om allt som Skräbeåns FVF gör för fisken i ån: https://www.samverkanhanobukten.org/brusa-hogre-lilla-a-skrabean-och-vikten-av-att-bry-sig-om-sin-narmiljo/          I Maj  besökte  vi Marietorps Naturskola  i Ystad  och tillbringade en hel dag vid havet  med ett gäng andraklassare. Det blev lekar och håvning och prat med lärarna. En fantastisk verksamhet som det kommer mer om. Tack Leonore Lavröd Sologuren och Hans Nilsson Dahlin.  I slutet av Maj blev det besök i Simrishamn för  att intervjua  Therese Parodi och Jonas Dahl, åtgärdssamordnarna i Österlens Vattenråd och Simrishamns kommun. Otrolig givande att lyssna på allt de gör och vill göra. Tack Therese och Jonas. Artiklarna är tänkta att publiceras efter sommarens ledigheter.
 • Årsmöte, namnbyte och fond:  I mars hade vi årsmöte. Det gick bra. Vill du ha handlingarna hö av dig så skickar vi. Vi kunde berätta att vi beslutat att skippa vårt långa förnamn, nu igen heter vi SAMVERKAN FÖR HANÖBUKTEN. Dessutom så är Hanöbuktens Vattenvårdsfond nu sjösatt. Den hoppas vi nu skall fyllas med pengar som man sen kan söka resurser från för insatser man vill göra. Igen från stort till smått, det kan vara fyllnadsfinansiering eller lekgrus till öringarna. Efter sommaren kommer det finnas info på hemsidan. I skrivande stund finns där runt 50.000

Sist men inte minst:

TREVLIG SOMMAR, vi håller kontakten!