• Så här ser Seabin ut uppe på bryggan. Tunnan flyter i nivå med havsytan och suger ned skräp på ytan och samlar det i en säck, som i normalfallet behöver tömmas en gång per dag. Längst ned i artikeln finns en video som visar hur seabin fungerar.

Jonathan Bengtsson.

Robot fångar skräp i Simrishamns hamn

Simrishamns kommun har köpt en ”Seabin”, som är en självplockande soptunna för mindre hamnar och lugnare vattendrag.
Riktigt när tunnan ska placeras ut i Simrishman är ännu inte bestämt, men förmodligen blir det efter vintern.

Det var två surfare i Australien som kom på idén och som genom crowdfunding fick ihop drygt 250 000 dollar för att tillverka de första tunnorna, som sätts ihop i Frankrike och som nu sprids över världen.
Här hemma är det en ung entreprenör som heter Jonathan Bengtsson som driver företaget Renhamn som importerar Seabin.

Egen företagare
– Jag har varit egen företagare sedan jag fyllde 21 år och helat tiden haft siktet inställt på att arbeta med miljöfrågor. Förra året fick jag upp ögonen för marin nedskräpning och insåg vilken katastrof det är för våra hav.
I dagsläget har Jonathan Bengtsson två produkter som han säljer. Den ena är Wasteshark och den andra nämnda Seabin.

Marin robot
Wasteshark är en marin robot och fungerar ungefär som en robotgräsklippare som man kan lära att hålla exempelvis en hamn eller ett vattendrag rent från skräp. Den kan även styras manuellt.
– Mitt företag är inriktat på produkter och tjänster för marin renhållning. Hittills har vi sålt tre Seabins och tre är ute på prov i Malmös kanaler. Wasteshark har tagits fram av ett holländskt startup-företag. Jag tror mycket på produkten men den är ännu inte riktigt klar för marknaden, säger Joanthan Bengtsson.