Lär känna vår kassör – Jan Nilsson!

Jan Nilsson

” Engagemanget för havet, för Hanöbukten och Östersjön är naturligt. Bor man på Kivik, så säger det sig självt. – Jag har sett hur fisken har minskat säger Jan, sett hur kustfiskarna en efter en fick lämna redskapen på hyllan. Badförbuden som kommer nu om somrarna är en annan påminnelse om att allas engagemang behövs”

Jan har varit lärare i hela sitt liv. År 1975 startade han som mellanstadielärare på Kiviks skola. Förutom det så har han arbetat som tillsynslärare och varit rektor i olika skolor i Simrishamn under 90-talet. När han 2016 blev pensionär så blev det naturligt att fortsätta engagera sig för ungdomar, bland annat för de som av olika skäl inte passade in i gymnasieskolan. Han har också hjälpt till med de ungdomar som under 2015–2016 kom hit från Afghanistan. Ett glädjande besked fick han häromdagen när en av hans adepter efter att ha jobbat hårt och sen klarat alla krav för att få stanna i Sverige fick sitt fasta uppehållstillstånd. – Det var en stor oro som förbyttes i stor glädje säger Jan på sitt stillsamma men tydliga sätt.

Jan är ordförande i Byalaget på Kivik, ett byalag som i år firar sitt 20-års jubileum. Sen är han också ett av SfH’s kustråd i Kivik. De driver just nu pilotprojektet med odlingslotter i havet med stöd av Marint Centrum som vi har och kommer fortsätta skriva om. Jan sitter också med miljökommittén för i Lions i Simrishamn. – Ett roligt projekt, berättar han, var när Lions tillsammans med Nils Holgerssonskolan i Simrishamn hade en drive för att tillsammans med skolungdomarna samla skräp längs havet. Då tog man fram en tröja med Lions logga och texten ”Vi bryr oss om Östersjön”. Det är viktigt att engagera de unga. Från facebook-inlägget kan man läsa: ”Eleverna från klass 8 och 9 gick från var sitt håll för att mötas vid Strandpaviljongen i Simrishamn. Den ena gruppen utgick från Baskemölla, den andra från Brantevik. Tillsammans lyckades man samla så mycket som dryga 150 kg skräp. Ett starkt jobb, men ett deprimerande resultat.”

När man träffar Jan är det inte ovanligt att man också träffar hans barnbarn. De spelar en stor roll i hans liv och han i deras. Det är tydligt. Lite mer okänt, i alla fall för oss i styrelsen, är att han spelar banjo i ett band. Ett jazzband. De heter Jazzit5 och har regelbundna spelningar. De finns att lyssna till på Youtube. (se nedan i länksektionen). Jan gillar också att åka skidor, gör resor till Alperna så nerför ska det vara. Gillar också att köra MG, så man kan ana ett intresse för fart. – Fast det passar ju inte riktigt in i miljöprofilen säger han och ler lite.

Till slut- Var tror Jan att SfH är eller har lyckats åstadkomma på två respektive fem års sikt och vad är hans vision för Hanöbukten?

  • Att vi ser att det vi gör inspirerar andra, det tror jag är viktigt.

Det gör att det kommer att ploppa upp små projekt längs hela kusten. -Det vill jag tro säger han.

  • Visionen är att vetenskapen hittar tekniker för att syresätta alla Östersjöns syrefriabottnar. Det kommer nog att ta tid innan vi är där, men jag tror på vetenskapen.