• Världspremiär! Maja Ivarsson och Felix Rodriguez tävlade med låten Zombietorsk.

MÅNGA VILL RÄDDA ÖSTERSJÖN

– flera spännande idéer på Stora Innovationsdagen

Under onsdagen lyftes flera spännande idéer när ”Stora Innovationsdagen för Östersjön” avhölls i Malmö. Men inte nog med det, några av besökarna fick vara med om en världspremiär när låten ”Zombitorsk” framfördes av Maja Ivarsson och Felix Rodriquez, som också står för text och musik.

Lokalerna i Studio meetingpoint var välfyllda av nyfikna besökare som ville ta del av de olika tävlingsbidragen.
Förutom äran hade de tävlande möjlighet att vinna 20 000 kronor vardera i de fyra kategorierna. Vinnarna får även möjlighet att kvala vidare till innovationstävlingen ”Cleantech Innovation Challenge” och vinna en expertansökan inom EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020 till ett värde av 100 000 kronor.
De fyra kategorierna var plaster, läkemedel, utsläpp och havsmedvetenhet. När det gällde de tre förstnämnda handlade dessa om hur vi kan förhindra att ämnen och utsläpp når Östersjön. I kategorin havsmedvetenhet gällde det att öka förståelsen för havet och försöka skapa hållbara beteendeförändringar.
Det fanns även en tävling för skolungdomar där de skulle komma med tävlingsbidrag som rent allmänt innebar en förbättring för Östersjön.
Det mest spektakulära inslaget var när världsartisten Maja Ivarsson tillsammans med Felix Rodriquez, kända från rockgruppen The Sounds, framförde sin låt Zombietorsk. Duon tävlade i kategorin Plast och Maja Ivarsson berättade att hennes tanke med att skriva en låt, som förhoppningsvis blir en hit, var att sprida budskapet bland barn och ungdomar om att plaster som når havet skapar enorma problem för allt levande. Föroreningarna skapar zombitorskar.

Vinnarna i de olika klasserna blev:
• Elsie Manuel, Plaster
• Åke Jönsson, Läkemedel
• Mattias Holmquist och Pietro Campana, Utsläpp från industri och avlopp
• Soma Sakhnini, Havsmedvetenhet

I ungdomsklassen vann:
• Kryddgårdsskolan, Malmö
• Norrevångsskolan, Mörrum

• Elsie Manuel, student från Malmö International School, vinnande förslag var att ersätta dagens plastkassar med tygkassar av återvunnen textil.
• Åke Jönssons förslag gick ut på att kraftigt begränsa dagens utskrivning av läkemedel genom att den blev mer behovsanpassad och riktad.
• Mattias Holmquist och Pietro Campana innovation är att jordbrukets bevattning med modern teknik kan bli mer styrd för att minska läckaget av näringsämnen till vattendrag och hav.
• Soma Sakhnini föreslog att ett 40-tal ungdomar och arbetslösa skulle engageras i att städa upp stränder från plast och skräp.

Årskurs 9 från Kryddgårdsskolan, Malmö, ville införa ämnet miljökunskap på schemat för att öka medvetenheten hos ungdomar. De hade även skissat på en app som innebar att man skulle locka ungdomar att samla in plast.

Högstadieeleverna från Norrevångsskolan i Mörrum hade ett vinnande förslag som innebar att man i större utsträckning skulle använda svensk ull för att producera kläder i stället för att tillverka plagg av fleece, som vid varje tvätt avger en massa mikroplaster.